Zmiany w stylu życia dzisiejszych konsumentów, odbijające się na ich zwyczajach żywieniowych, zmuszają producentów do wprowadzania innowacji w sektorze opakowań. Niewykluczone, że w niedalekiej przyszłości jedną z nich będzie Onda: Przenośna Kuchenka Mikrofalowa.
Na razie nie wyszła poza fazę projektową, choć już przyciągnęła uwagę jurorów i obserwatorów renomowanego konkursu młodych utalentowanych projektantów, organizowanego przez koncern Electrolux. Jej twórcą jest Matthew Schwartz z Uniwersytetu Stanowego Long Beach w Kalifornii, który mówi: „Onda zapewnia użytkownikowi możliwość cieszenia się ciepłym i satysfakcjonującym posiłkiem poza kuchnią. To produkt idealny do użytku domowego, w biurze, na spacerze, może być również zaadaptowany przez wojsko albo służby ratujące ofiary klęsk żywiołowych”.
Szansą dla tego typu rozwiązań są zmiany demograficzne we współczesnym świecie: wzrost liczby jednoosobowych gospodarstw domowych oraz małżeństw z dziećmi, w których oboje rodzice pracują. To sprawia, że rośnie popularność dań gotowych do spożycia (ready-to-eat), a także chłodzonych i mrożonych, dostępnych w mniejszych porcjach i w wygodnych opakowaniach, łatwych do otwarcia.
Jednak jest jeden problem. Wspomniane produkty w większości przypadków wymagają podgrzania przed zjedzeniem. Jeśli więc konsument jest w drodze i marzy mu się posiłek, to pozostaje mu albo warzywna sałatka, albo wizyta w barze lub restauracji.
O ile oczywiście na rynku nie pojawią się wkrótce rozwiązania takie, jak zaanonsowana wyżej Przenośna Kuchenka Mikrofalowa Onda. To małe urządzenie, które po połączeniu z opakowaniem zawierającym posiłek emituje mikrofale bezpośrednio do jego wnętrza, podgrzewając i gotując pożywienie. Zerwanie plomby na opakowaniu i przystawienie do niego przenośnego „piecyka” powoduje zamknięcie obwodu elektrycznego i pozwala na wygenerowanie mikrofal; niezbędną energię pozyskuje się z ekologicznych, papierowych baterii.
Rozwiązanie Matthew Schwartza było jednym z ośmiu, jakie przeszły do finału tegorocznego Electrolux Design Lab, który odbył się we wrześniu w Londynie. Ten zapoczątkowany w 2002 r. coroczny międzynarodowy konkurs projektantów ma na celu poszukiwanie i wspieranie utalentowanych studentów wydziałów wzornictwa oraz ich młodych absolwentów, którzy projektują urządzenia AGD. Co roku studenci z całego świata przesyłają do komisji konkursowej pomysły futurystycznych rozwiązań, zawsze dotyczących jednego, z góry narzuconego tematu. W tym roku była nim „inteligentna mobilność”.
Na tegoroczny konkurs wpłynęło ponad 1300 zgłoszeń; Electrolux wybrał spośród nich ośmiu finalistów z USA, Australii, Kanady, Finlandii, Nowej Zelandii, Słowacji oraz Korei Południowej, którzy 7 września w Londynie zaprezentowali swoje projekty komisji konkursowej złożonej z utytułowanych projektantów. Electrolux stworzył fizyczne modele projektów, które znalazły się na konkursowej wystawie.
Oto, co na temat swej kuchenki powiedział jej projektant: Sposób działania jest prosty. Zapakowane pożywienie jest umieszczone w odpowiednim pojemniku (zewnętrzna warstwa ze styrenu, wewnątrz warstwa aluminium). Wystarczy przymocować opakowanie do bocznej krawędzi Ondy, by szczelnie przylegające do siebie elementy utworzyły zamknięty obwód elektryczny zasilany energią z papierowych baterii elektrycznych. Zamknięte wnętrze opakowania z aluminiową warstwą działa niczym komora gotująca w kuchence mikrofalowej, przechowująca mikrofale bezpiecznie w swym wnętrzu.
Ze swoim potencjałem rozwoju dodatkowych akcesoriów, takich jak opakowania na produkty płynne, Onda z pewnością może być świetnym rozwiązaniem dla osób w ruchu, które nie chcą rezygnować z ciepłego posiłku, a nie chcą – lub nie mogą – skorzystać z usług baru albo restauracji. Urządzenie ma szansę zrewolucjonizować rynek, jednak pod warunkiem, że producenci dań gotowych zgodzą się na produkcję opakowań dostosowanych konstrukcją i wielkością do kuchenki.
Projekt Schwartza nie dostał głównej nagrody, choć został doceniony Nagrodą Publiczności. Dla porządku dodajmy, że główne trofeum wraz z 5000 tys. euro i półrocznym stażem w centrum projektowym firmy Electrolux otrzymał Słowak, Adrian Mankovecky, twórca Portable Spot Cleaner, czyli miniaturowego przenośnego urządzenia, które skutecznie usuwa zabrudzenia z ubrań i materiałów.
Na podstawie informacji firmy Electrolux opracował TK